Feiten & fabels

Feiten & fabels

Het nemen van een tattoo wordt steeds populairder. Voetballers, presentatoren, BN-ers, doktoren etc. Ons straatbeeld wordt er tegenwoordig dagelijks door ferfraaid. Daarbij neemt ook de bekendheid van feiten en fabels rondom het nemen van een tattoo toe. Wat zijn nou de feiten en wat zijn toch echt fabels? Je leest het hieronder!

1. Het nemen van een tatoeage doet pijn.

Feit. Een tatoeage wordt gemaakt door een bundel van naaldjes, welke inkt onder de huid aanbrengen. Dit is over het algemeen geen prettig gevoel. Echter verschilt dit per persoon. Waar de één het pijn vindt doen, vindt de ander het alleen vervelend. De naaldjes gaan slechts zo’n 1 tot 1,5mm diep.

Ook de tattoo artiest speelt een belangrijke rol. Wanneer deze jou op je gemak stelt, de goede materialen gebruikt en op de juiste diepte tatoeëert, zal de pijn tot het minimum beperkt blijven.

2. Een tatoeage is duur.

Feit en fabel. De prijs van een tatoeage hangt van veel dingen af. Ten eerste het ontwerp, is dit eenvoudig, groot of klein? Ook de locatie van een shop draagt bij aan de prijs. In een drukke winkelstraat zul je vaak wat meer betalen dan in een dorp. Op een zolderkamertje zul je nóg goedkoper uit zijn. Vaak worden hier de hygiëne richtlijnen niet (voldoende) nageleefd. De kans op infecties en een slecht resultaat neemt daarbij sterk toe! Verder speelt ook de bekendheid en stijl van de artiest mee.

Een mooie tatoeage van een artiest die professioneel werkt is vaak niet de goedkoopste. Laat je niet leiden door de prijs, het is immers een investering voor de rest van je leven!

3. Vrouwen zijn watjes.

Fabel. Over het algemeen laten vrouwen het wat minder snel blijken wanneer de pijn vervelend word. De wetenschap is het er wel over eens dat mannen een hogere pijngrens hebben. Een tattoo is niet erg pijnlijk, vooral de duur van de pijn is soms vervelend. Zowel mannen en vrouwen kunnen een sessie van een aantal uur tatoeëren met zo nu en dan een korte pauze prima doorstaan.

4. Tatoeageinkt is kankerverwekkend.

Fabel. Er zijn slechte inktsoorten op de markt. Of deze kankerverwekkend zijn is (nog) niet bewezen. Wel is er een ‘zwarte lijst’ opgesteld met merken die niet veilig zijn om te gebruiken. Let hier dus, met name in het buitenland, maar ook in Nederland op. Je kunt altijd vragen aan jouw tattoo artiest welke inkt hij of zij gebruikt.

5. Een tattoo wordt lelijk als je ouder word.

Fabel. De inkt of het pigment en de materialen zijn de laatste 50 jaar behoorlijk veranderd. Door o.a. betere machines, naalden en inkt kan de tatoeage véél nauwkeuriger worden gezet. Een tattoo aangebracht in de juiste huidlaag zal een minimaal verloop hebben. Wel kan het nodig zijn een tattoo na een aantal jaar ‘op te frissen’.

Echt verschil ga je pas zien op een leeftijd waarbij er diepe rimpels gaan ontstaan. Tekenen van het leven, net zoals jouw tattoo! 🙂