Eerste tattoo

Jouw eerste tattoo laten zetten

Mag ik een tattoo?

Dit is afhankelijk van je leeftijd en gezondheid.

Gezondheid
Het zetten van een tatoeage veroorzaakt een ”schaafwond”. Daarom is het helaas niet voor iedereen verstandig om een tatoeage te nemen. Mensen die vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebben of die bepaalde medicijnen gebruiken, met name antistolling (verhindering genezingsproces), kan geadviseerd worden om geen tatoeage te laten zetten.

Wanneer je twijfelt over jouw gezondheidssituatie kun je het best van tevoren overleggen met jouw arts.
De GGD geeft de lijst hieronder aan ter indicatie. Mocht een van de volgende situaties op jou van toepassing zijn, overleg dan eerst met een arts:

• Zwangerschap en borstvoeding
• Diabetes
• Chronische huidziekte
• Hart- en vaatafwijkingen
• Stollingsproblemen
• Allergie voor metaal of inkt (die bij het tatoeëren gebruikt worden)

Of plekken:
• Die bestraald zijn
• Waar je plastische chirurgie hebt gehad
• Waar een litteken zit
• Waar de huid geïrriteerd is

Leeftijd
Ben je jonger dan 12 jaar? Dan mag je niet getatoeëerd worden. Tussen de 12 en 16 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd én moeten deze aanwezig zijn tijdens het zetten van de tattoo. Een tatoeage op het hoofd, de hals, polsen of handen zijn tot 16 jarige leeftijd nog verboden. Vanaf 16 jaar ben je zelf verantwoordelijk voor de keuze om een tatoeage te nemen.

Een shop mag andere regels te hanteren, zolang ze zich houden aan de minimale wettelijke leeftijd. Veel shops kiezen er bijvoorbeeld voor om pas vanaf 18 jaar zonder toestemming van ouders of voogd te tatoeëren.

Bij Tat-Toos moet je tot je 18e altijd één van je ouders of een wettelijke voogd meenemen tijdens het tatoeëren. Kinderen jonger dan 16 worden niet getatoeëerd. Dit is om jonge mensen tegen zichzelf te beschermen. Wanneer één van jouw ouders of een wettelijke voogd aanwezig is kan ik ervan op aan dat je, samen met je ouders, goed hebt nagedacht over jouw tatoeage.

Waar moet de tattoo komen?
Meestal heb je al een voorstelling van hoe en waar jouw tatoeage moet komen. Vaak is dit niet meteen de beste keuze. Niet iedere tatoeage kan namelijk overal worden geplaatst. Dit heeft vooral te maken met jouw lichaamsvormen, spieren, de grote van de tatoeage en de details. Een goed voorbeeld is het plaatsen van een naam op een klein oppervlakte. Hierbij kunnen de kleine letters in de loop van de jaren onduidelijk worden en in elkaar gaan overlopen.

Voor het zetten van een tatoeage geldt dat een vlak stuk makkelijker in te schatten is dan een rond oppervlak (arm/been etc.). Wanneer je jouw ontwerp op een klein oppervlak of op een ongebruikelijke plek wil is het verstandig dit met mij te overleggen.

Tot slot heeft de plek veel invloed op de zichtbaarheid van je tattoo. Wil je deze laten opvallen? Dan is de buitenkant van je armen bijvoorbeeld meer geschikt dan de binnenkant. Wil je dat een tatoeage juist niet zo opvalt? Denk dan aan je polsen of aan je benen. Bedenk ook hoe jouw tatoeage eruitziet als je in de zomer in een korte broek loopt of wanneer je op het strand ligt.

Wat voor tattoo wil ik?
Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat een tattoo permanent is. Het zou zonde zijn als je een tatoeage laat zetten waar je later spijt van krijgt. Vraag je dus goed af wat de tattoo voor jou betekent. Is het een mooie lichaamsversiering of zit er ook een symbolische of emotionele betekenis aan vast?  Beide is natuurlijk mooi, maar denk hier goed over na.

Het is niet erg als je nog niet helemaal weet wat je wilt. Als je ongeveer een idee hebt, kan ik jou helpen om een ontwerp te maken. Dit doe je samen, je ontwerp wordt bij Tat-Toos aangepast totdat je helemaal tevreden bent. Wel is het fijn als je alvast wat voorbeelden hebt die jij mooi vind.

Waar laat ik mijn tattoo zetten?
Jij hebt een wens en wil deze op een mooie en goede manier in vervulling laten gaan. Het uitkiezen van de juiste shop is hiervoor ontzettend belangrijk. Een shop moet prettig aanvoelen. Een goede tatoeëerder zal er dan ook alles aan doen om jou met een mooi resultaat en goed gevoel naar huis te laten gaan. Hij of zij zal de tijd moeten nemen om naar jouw wensen te luisteren, eerlijk moeten zijn in zijn of haar advies en altijd open staan voor de vragen die je hebt.

Er zijn enorm veel tattoo shops, goede en minder goede. Zoek goed voor jezelf uit waar jij je prettig voelt. Bekijk reviews en stel vragen zoveel als jij dat nodig vind.

Let ook goed op de omgeving en inrichting. Een goede shop werkt volgens de strenge regels van GGD omtrent hygiëne. Het is sterk aan te raden een shop te kiezen met een vergunning van de GGD. Deze krijg je enkel door steriel en schoon te werken. Naast dat shops zonder vergunning illegaal werken, riskeer je ook ontstekingen en neem je onnodige gezondheidsrisico’s!

Wanneer je uiteindelijk weet welke tattoo je wilt, je de plek op je lichaam hebt bepaald en je een keuze voor een tattoo shop hebt gemaakt, kan je een afspraak maken.

Voor meer informatie kun je kijken op de pagina Regels. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op.